X
  • Geen Macs in je lijst

Mac verkoopklaar maken

Als je reeds een macOS update hebt uitgevoerd naar macOS Ventura of nieuwer op een Mac met Apple T2 Security-chip (modeljaar 2018 of nieuwer) of Apple silicon (M1 of M2-chip), dan volg je onderstaande stappen om je Mac verkoopklaar te maken.

Klik hier als je Mac niet meer aan gaat of kan opstarten

Indien je Mac niet meer aan gaat of kan opstarten door een defect is het alsnog belangrijk dat je de Mac die je gaat verkopen uit jouw Apple ID verwijderd. Dit kun je eenvoudig doen met een andere Mac, iPhone, iPad of een willekeurige internetbrowser.

Klik hier als je een Mac hebt met een Apple T2 Security-chip of Apple silicon en macOS Monterey

Als je reeds een macOS update hebt uitgevoerd naar macOS Monterey op een Mac met Apple T2 Security-chip (modeljaar 2018 of nieuwer) of Apple silicon, dan klik je op de bovenstaande link om je Mac verkoopklaar te maken.

STAP 1 - Back-up maken

Maak gebruik van een externe harde schijf of je Time Machine back-up om een kopie te maken van je gegevens. Je kunt ook met de 'Migratie-assistent' de gegevens overzetten naar een andere Mac.

STAP 2 - Gegevens verwijderen

Klik linksboven in de menubalk op het Apple icoon > 'Systeeminstellingen’. Selecteer in het Systeeminstellingen-menu de optie 'Algemeen’. Klik op 'Zet over of stel opnieuw in' en vervolgens klik je op 'Wis alle inhoud en instellingen'.

STAP 3 - Wisassistent

Wisassistent wordt geopend en je wordt gevraagd in te loggen met de inloggegevens van een beheerder. Voer het wachtwoord in dat je gebruikt om in te loggen op de Mac en klik dan op ‘Ok’. Klik vervolgens op 'Ga door' als je alle instellingen, media, gegevens en de andere bestanden wilt verwijderen. Als je wordt gevraagd een reservekopie van jouw Mac te maken voordat je deze opnieuw instelt, kun je Time Machine openen en een back-up maken op een extern opslagapparaat. Of klik op 'Ga door' om door te gaan zonder een nieuwe back-up te maken.

STAP 4 - Wis alle inhoud en instellingen

Als je wordt gevraagd om bij iCloud uit te loggen, dan voer je het Apple ID wachtwoord in en klik je op ‘Ga door’. Klik vervolgens op de knop ‘Wis alle inhoud en instellingen’ om te bevestigen dat je door wilt gaan. Jouw Mac wordt herstart en je ziet een zwart scherm of een voortgangsbalk.

STAP 5 - Mac activeren

Mogelijk wordt je tijdens het activatieproces gevraagd om verbinding met een wifinetwerk te maken of een ethernetkabel aan te sluiten. Gebruik het wifimenu in de rechterbovenhoek van het scherm om een draadloze verbinding te maken. Je Mac wordt automatisch geactiveerd zodra je met internet verbonden bent. Klik dan op de knop 'Herstart'.

STAP 6 - macOS configuratie-assistent

Nadat de Mac is herstart hoef je de macOS configuratie-assistent niet te gebruiken. Je kunt de aan/uit knop ingedrukt houden totdat de Mac zichzelf uitschakelt. Alle persoonlijke gegevens zijn nu veilig van de Mac verwijderd.

Als je 'Wis alle inhoud en instellingen' niet kunt gebruiken

De optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’ in het Systeeminstellingen-menu is alleen beschikbaar als je macOS Ventura of nieuwer gebruikt op een Mac met Apple T2 Security-chip of Apple silicon (M1/M2-chip). Indien deze optie niet zichtbaar is volg je de stappen voor het verkoopklaar maken van je Intel Mac of wanneer je een oudere versie van macOS gebruikt.