X
  • Geen Macs in je lijst

Mac verkoopklaar maken

Wil jij je Mac verkopen? Dan is het slim om van tevoren goed te weten hoe je jouw Mac verkoopklaar kunt maken. Bij het verkopen van je oude MacBook Air, MacBook Pro, iMac of Mac mini is het belangrijk dat je alle gegevens wist en de Mac terugzet naar de fabrieksinstellingen.

Klik hier als je een Mac hebt met een Apple T2 Security-chip of Apple silicon en macOS Ventura of nieuwer

Als je reeds een macOS update hebt uitgevoerd naar macOS Veentura of nieuwer op een Mac met Apple T2 Security-chip (modeljaar 2018 of nieuwer) of Apple silicon (M1 of M2-chip), dan klik je op de bovenstaande link om je Mac verkoopklaar te maken.

Klik hier als je een Mac hebt met een Apple T2 Security-chip of Apple silicon en macOS Monterey

Als je reeds een macOS update hebt uitgevoerd naar macOS Monterey op een Mac met Apple T2 Security-chip (modeljaar 2018 of nieuwer) of Apple silicon, dan klik je op de bovenstaande link om je Mac verkoopklaar te maken.

Klik hier als je Mac niet meer aan gaat of kan opstarten

Indien je Mac niet meer aan gaat of kan opstarten door een defect is het alsnog belangrijk dat je de Mac die je gaat verkopen uit jouw Apple ID verwijderd. Dit kun je eenvoudig doen met een andere Mac, iPhone, iPad of een willekeurige internetbrowser.

STAP 1 - Back-up maken

Maak gebruik van een externe harde schijf of je Time Machine back-up om een kopie te maken van je gegevens. Je kunt ook met de 'Migratie-assistent' de gegevens overzetten naar een andere Mac.

STAP 2 - Uitloggen bij iTunes

Als jouw Mac macOS Catalina (10.15) of een nieuwere macOS versie heeft, dan kun je deze stap overslaan.
Open iTunes en klik in de menubalk op 'Account' > 'Machtigingen' > 'Trek machtiging voor deze computer in'. Vervolgens moet je het Apple ID wachtwoord invoeren en op 'Trek machtiging in' klikken.

STAP 3 - Uitloggen bij iCloud

Als jouw Mac macOS Catalina (10.15) of een nieuwere macOS versie heeft, dan klik je linksboven in de menubalk op het Apple icoon > 'Systeemvoorkeuren' > Apple ID. Klik in de linker zijbalk op 'Overzicht' en vervolgens op 'Log uit'.

Als jouw Mac een oudere macOS versie heeft dan macOS Catalina (10.15), dan klik je linksboven in de menubalk op het Apple icoon > 'Systeemvoorkeuren' > 'iCloud' > 'Log uit'.

Vervolgens kun je een kopie van je iCloud gegevens bewaren op je Mac. Klik op 'Bewaar een kopie' aangezien je in een latere stap de Mac alsnog gaat wissen. Alle iCloud gegevens blijven online in iCloud bewaard.

STAP 4 - Uitloggen bij iMessage

Open de app 'Berichten' en klik in de menubalk boven in het scherm op 'Berichten' > 'Voorkeuren'. Vervolgens klik je op 'iMessage' en dan op 'Log uit'.

STAP 5 - Mac wissen

Zet de Mac aan en houd direct de Command (⌘) en R toetsen ingedrukt totdat je een Apple logo of ander icoon ziet. Selecteer een gebruiker waarvan je het wachtwoord weet als hierom gevraagd wordt. Vul vervolgens het beheerderswachtwoord van de geselecteerde gebruiker in.

Selecteer in het venster de optie ‘Schijfhulpprogramma’ en klik op ‘Ga door’.
Selecteer in de linker navigatiekolom ‘Macintosh HD’ en klik in de knoppenbalk op ‘Wis'. Vul bij naam ‘Macintosh HD’ in en selecteer bij structuur voor ‘APFS’. Klik vervolgens op de knop ‘Wis’. Voer je Apple ID in wanneer hierom gevraagd wordt. Wanneer je klaar bent sluit je ’Schijfhulpprogramma’ af om terug te gaan naar het beginscherm.

STAP 6 - Fabrieksinstellingen terugzetten

Als je macOS opnieuw wilt installeren op de schijf die je zojuist gewist hebt, dan selecteer je in het beginscherm ‘Installeer macOS opnieuw’. Vervolgens klik je op ‘Ga door’ en volg je verder de instructies die tijdens de installatie gegeven worden. Zodra je Mac gewist is mag je uiteraard deze laatste stap uitvoeren, maar dat is voor het verkoopproces niet noodzakelijk.